Radion Sinfoniaorkesterin Orkesterikone esittelee orkesterisoittimet suomeksi.
Oulun Sinfonian orkesteriesittelysivulle.
KAPELLIMESTARI
Orkesteria johtaa kapellimestari, jonka tärkeimmät työkalut ovat itse orkesteri ja sen soittajat, tahtipuikko ja partituuri (nuottikirja, joka sisältää kaikki orkesterin nuotit).
Kapellimestarilla on harjoitusvaiheessa tärkeä tehtävä. Hän harjoittaa orkesterin soittamaan yhdessä hänen tulkintansa ja säveltäjän ohjeiden mukaan. Lisäksi hänen tehtävänsä on näyttää sisääntulot orkesterinsoittajille ja pitää koko orkesteri musiikkikappale kasassa. Varsinkin moderneissa musiikkikappaleissa on paljon tahtilajien muutoksia, jolloin kapellimestari osoittautuu erityisen tärkeäksi soittajien kannalta.
Tässä Esa-Pekka Salonen kertoo kapellimestarin työstä.
Kapellimestarina venezuelalainen Gustavo Dudamel, joka on yksi tämän hetken tunnetuimmista nuorista kapellimestareista, orkesterina Berliinin filharmonikot:
Venezuelan Simon Bolivar -nuoriso-orkesteri soittaa Leonard Bernstein: West Side Story
Musiikkia James Bond -elokuvista, kapellimestarina Keith Lockhardt:
ORKESTERISOITTIMET
Seuraavissa videoissa London Philharmonia -orkesterin soittajat kertovat omista instrumenteistaan ja soittavat pieniä näytteitä. Jos videot alkavat tökkimään linkki sivustolle.
Kapellimestarin rinnalla konserttimestari eli 1. viulun ykkösviulisti on tärkeä henkilö. Konserttimestarin tehtäviin voi kuulua jousitusten tekeminen jousisoittajille, kuten Turun filharmoniassa. Konserttimestari myös soittaa soolotehtäviä, jos näitä orkesteriteokseen on kirjoitettu. Jokaisessa soitinryhmässä on äänenjohtaja, joka huolehtii oman ryhmänsä harjoittamisesta.
JOUSISOITTIMET: Näihin kuuluvat viulu, alttoviulu, sello ja kontrabasso.
Viulu:
Alttoviulu:
Sello:
Kontrabasso (Berliinin filharmonikot):
PUUPUHALTIMET: Näihin kuuluvat erilaiset huilut, oboe, englannintorvi, klarinetit, basettitorvi ja fagotit sekä saksofoni.
Piccolo:
Huilu:
Oboe:
Englannintorvi:
Klarinetti:
Basettitorvi:
kuuluu klarinettiperheeseen ja muistuttaa bassoklarinettia ulkoisesti. Mozart sävelsi paljon tälle erikoiselle soittimelle ilmeisesti siksi, että piti sen äänestä.
Bassoklarinetti:
Fagotti:
Kontrafagotti:
VASKIPUHALTIMET: Näitä ovat trumpetti, kornetti, käyrätorvi, pasuuna, sousafoni ja tuuba
Trumpetti:
Käyrätorvi:
Pasuuna:
Bassopasuuna:
Tuuba:
LYÖMÄSOITTIMET:
Näitä soittimia on kirjava valikoima.
Lyömäsoittimiin kuuluvia soittimia mm. lyödään, hangataan, kilistellään, kolistellaan, raaputetaan. Niihin kuuluu erilaisia laattasoittimia, symbaaleita, rumpuja, kelloja, putkia, puusta tehtyjä kapuloita, laatikoita, metallista tehtyjä tankoja jne.
Lyömäsoittimia ovat esim. triangeli, clavesit, penaali, cabasa, kulkuset, lehmänkellot, tamburiini, marakassit, guiro eli reco reco, piiska, räikkä, kastanjetit, temppelikellot, symbaalit eli lautaset, putkikellot sekä erilaiset rummut. Rumpuihin kuuluvat patarummut, pikkurumpu, iso rumpu, congat, bongot, djembet (lähinnä afrikkalaisessa musiikissa) ja timbales.
Laattasoittimet kuuluvat myöskin lyömäsoittimiin. Näitä ovat kellopeli, ksylofoni, marimba ja vibrafoni.
Olli-Pekka Martikainen on koonnut hienoja esimerkkejä harvinaisemmistakin lyömäsoittimista.
Lyömäsoitinryhmän johtaja on timpanisti eli patarumpujen soittaja.
Timpani:
Muita lyömäsoittimia:
Berliinin filharmonikoiden lyömäsoitinkokoonpano:
Huippuduo marimballa:
John Adams: Short Ride in a Fast Machine
Piano:
on sekä soolosoitin että orkesterisoitin. Pianolle on tehty myös paljon erilaisia sovituksia, jotka on alunperin sävelletty sinfoniaorkesterille.
Celesta:
on sekä laattasoitin että kosketinsoitin. Soittimen sisällä on kellopelikoneisto ja sitä soitetaan kuten pianoa koskettimilla, jotka ohjaavat koneistoa sisällä.
Celestaan voit tutustua myös John Williamsin säveltämässä elokuvamusiikissa:
Orkesterisoittimiin kuuluu myös erilaisia kielisoittimia, kuten
Harppu:
Toisinaan kehitellään soittimia, jotka ovat valtavan suuria ja joista saadaan ulos joskus jopa äärimmäisen huvittavia, mutta sointimaailmaa rikastavia ääniä. Tällainen on esimerkiksi kontrabassohuilu.
Muusikot osallistuvat usein myös kehitystehtäviin. Tässä käyrätorven soittaja on halunnut käyrätorveensa uudenlaisen sointimaailman, jossa hän voi käytännössä soittaa kahta eri instrumenttia.
Turun filharmoninen orkesteri on nyt julkaissut omat soitinesittelysivunsa.
Soittajat tekevät myös kaikenlaisia kokeiluja eri musiikkityylien välillä, kuten tämä hieno kokoonpano nimeltään PianoGuys:
Seuraavassa videossa näet kuinka sähkösellolla saa tallennettua erilaisia elementtejä aivan kuten sähkökitaralla tai jollain muulla sähköisellä vempaimella.
Elokuvamusiikin konsertit ovat olleet todella suosittuja viime aikoina pelimusiikkikonserttien rinnalla. Tässä muutamia näytteitä aiemmin katsotun Harry Potter-videon lisäksi:
Tästä pääset hienoihin pelimusiikkinautintoihin:
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.