Makupaloja klasareista seiskoille

Olen koonnut tähän klasarilistaa, josta kannattaa aloittaa tutustuminen klassiseen musiikkiin. Osa näistä teoksista voi olla tuttu esimerkiksi alakoulun musiikintunneilta, mainoksista tai elokuvista.

Klassisen musiikin kappaleet eivät ole missään paremmuusjärjestyksessä, vaan lisään niitä sen mukaan kuin niistä tulee puhetta vaikkapa oppituntien aikana tai sitten löydän jotain kiintoisaa. Näiden avulla voit aloittaa tutustumisretken kenties uuteen sointimaailmaan tai sitten jatkaa oman kiinnostuksesi mukaan jonkun säveltäjän kuuntelemista edelleen muihin teoksiin.

Tässä muutamia makupaloja klasareista:

Gustav Holst: Planeetat - tutustuimme tunnilla tämän teoksen osaan Mars, sodanjumala. Tästä linkistä voit kuunnella YouTubessa muutkin osat. Huomaa, että planeetoista puuttuvat Maa ja Pluto. Säveltäjä Holst ei pitänyt Maata riittävän avaruudellisena, koska itse asui sillä. Pluto puuttuu sen vuoksi, että Holst eli vielä, kun Pluto löydettiin ja teos oli sävelletty jo aiemmin. Koska Holst ei itse pitänyt säveltämäänsä teosta kovinkaan erikoisena, hän ei halunnut lisätä siihen enää mitään.

englantilainen säveltäjä Gustav Holst (1874-1934)

Benjamin Britten: Young person's guide to the Orchestra - tämä teos on Musa soi 7:n oppikirjassa esimerkkinä orkesterisoittimista ja soitinryhmistä. Voit kuunnella sen uudestaan.


Sergei Prokofjev: Pekka ja Susi - osa teistä oli kuunnellut tätä teosta jo alakoulun puolella. Tässä videossa soittimet esitellään aluksi ja sitten kuulemme musiikillisen tarinan.




John Williams: Star wars, Darth Vaderin teema Imperial march - tämä musiikki on tullut tutuksi myös Angry Birds Star wars -pelissä. Tässä teemassa on hienoja vaskipuhallinosuuksia.




Modest Mussorgski: Näyttelykuvia, osa Kiovan suuri portti - osan aluksi näemme paljon vaskipuhaltimia, se alkaa patarummuilla ja käyrätorviosuudella, mukaan tulevat tuuba, pasuunat, trumpetit ja tietenkin jousisoittimet sekä puupuhaltimet. Kuulet ja näet myöhemmin myös harpun ja putkikellot. Lopussa tulevat symbaalit soitettuna sekä toisiaan vasten että kapulalla.


Johann Sebastian Bach: Menuetti G-duuri. Bach sävelsi vaimolleen Anna Magdalenalle useita klaveerikappaleita, jotka koottiin omaksi nuottikirjaksi. Seuraavassa esimerkissä voit seurata samalla nuottikuvaa.





Wolfgang Amadeus Mozart: Pieni Yösoitto G-duuri, osa Menuetti - menuetti oli 1700-luvun barokin ajan yksi suosikkitansseista. Sitä tanssittiin paljon Euroopan hoveissa. Mozart käytti menuettia yhtenä osana Eine kleine Nachtmusik -teoksessaan. Tanssina se on ranskalaista alkuperää ja tarkoittaa pientä, kaunista ja kevyttä.


Bedrich Smetana: Die Moldau (Vltava) - osa Smetanan sävellyksestä Isänmaani (Má Vlast). Vltava on joki, joka virtaa muunmuassa Prahan läpi. Teoksessa voit kuulla erilaisia vedenliikkeitä pienistä vedenliplahteluista kosken kuohuihin. Linnojen ohikin siinä mennään, nähdään keijukaisia ja juhlitaan häitä. Tällaista musiikkia kutsutaan ohjelmamusiikiksi, sillä siinä on tarina, joka kerrotaan musiikilla.



Sinfoniaorkesterin soittimet ovat tärkeässä osassa elokuvamusiikissa. Esimerkiksi John Williams on käyttänyt erilaisia sinfoniaorkesterin soittimia saadakseen Harry Potterin taianomaiseen maailmaan sopivaa musiikkia.

John Williams: Harry Potter and the Sorcerer's stone - näissä näytteissä John Williams kertoo itse säveltämästään musiikista ja johtaa orkesteria. Ensimmäisessä näytteessä näemme pianonnäköisen, mutta kellopeliltä kuulostavan celestan. Toisessa soi harppu ja kontrafagotti. Kolmannessa esimerkissä soi juhlalliset trumpetit, pasuunat ja käyrätorvet. Viimeisessä näytteessä huilujen, viulun ja sellon kanssa kuulet sormisymbaaleja, tamburiinia, ksylofonia, marimbaa, tomeja ja kehärumpua.



Lord of the Rings









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.